Thursday, December 21, 2006

Studiu de caz: Fenomene sociale induse de Internet. Chat, Blog, etc

Mi-e greu sa încep acest post, pentru ca subiectul e prea vast, sursele prea multe si prejudecatile prea mari.
Da, prin faptul ca rationam refuzam din start regulile, de aici si vorba regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Oamenii sunt diferiti, si doar o parte dintre ei au capacitatea intelectuala de a cunoaste, de a intelege si in primul rand de a gasi explicatii. Ca sa intelegi teoria relativitatii de exemplu trebuie sa citesti mult, ca sa pricepi anumite fenomene fizice, trebuie sa experimentezi mult s.a.m.d. Zis si facut, sa experimentez vreau si eu aici ... fenomenele sociale induse de Internet.
Ce este informatia?... cea mai buna inspiratie as putea zice.
Nu exista decat definitii matematice ale ei (Shannon in teoria clasica a informatiei), Kolmogorov, Bennett, iar mai noi teoria cuantica a informatiei.
In era informatiei, se vorbeste tot mai mult cum ca universul ar fi un mare calculator. Gaurile negre ridica un mare paradox al informatiei.
Forumismul... fenomen fara relevanta sociala, politica?
Da, de exemplu sa intre mai multi cetateni cinstiti ai neamului si sa zica "Eu 20 ani, nu arat f. bine. Viata mea a devenit un chin de multi ani. Adio". Apoi sa se sinucida. Dupa primele 100 de cazuri relatate, cu zimbetul pe buze de Andreea Esca, cu imagini filmate ale posturilor respectivilor, guvernul o sa inceapa sa intre in panica. Dupa 1000, guvernul o sa fie in panica de-a binelea. Dupa 100.000, o sa ia prima masura, indexarea pensiilor la nebuni cu 2%. Dupa citeva milioane, vor rasufla usurati ca nu mai exista nebuni sau eroi ai neamului in viata.
Dar cum nebunii eroi ai neamului tin cu dintii de viata dupa principiul "what dosen't kill me, make me stronger", totul e in zadar :(
Acesta nu este un indemn de sinucidere la adresa nebunilor eroi ai neamului, doar o ipoteza.
Pana atunci, subiectul fenomenelor e mai mult filosofic. Va invit sa prezentati cum va spune intuitia sau argumente stiintice ca ar putea fi. Am putea lua informatii, dar fara a ne afecta? Cum circula informatia? si ce limite am fi in stare sa depasim...

2 comments:

Thanagra said...

anonimatul sau semianonimatul confera o gama larga de calitati printre care si curajul. e un curaj nebunesc sa te arunci in infinitatea internetului. si totusi, merita sa ne epuizam? din punctul meu de vedere trebuie sa incercam sa ne indumnezeim putin pt a controla aceste fenomene inainte sa ne controleze ele pe noi

Adi said...

Ideea e ca ofera o modalitate de exprimare, fizic anonima ... blogurile. Dar blog-ul asta l-am facut mai mult pentru a face un studiu de caz. Se zice ca experienta bate intodeauna imaginatia si teoria. Traieste, experimenteaza, indrazneste sa ai incredere si vezi ce iese.